Close

Miscellaneous

Terror, Held of moordenaar? Jij Beslist!

Afgelopen september speelde de voorstelling Terror drie dagen in Theater de Meervaart. Een indringende theaterervaring die goed door scholen werd bezocht. De Volkskrant omschreef het stuk treffend als “een college strafrecht, een denkoefening en leerzaam theater ineen.” We zijn blij dat deze voorstelling bij ons terugkeert op woensdag 13 december en hopen uw leerlingen dan te begroeten!

Terror draait om een dilemma. Een straaljagerpiloot neemt het heft in eigen handen en schiet een gekaapt passagierstoestel uit de lucht, net op tijd om te voorkomen dat het invliegt op De Arena waar op dat moment een interland Nederland – Duitsland wordt gespeeld. Nu staat hij terecht: is hij de reddende held van 50.000 stadionbezoekers of moordenaar van 148 passagiers?

Het stuk komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar sinds de première in oktober 2015 zijn er over de hele wereld vertalingen te zien en zijn er tv-uitzendingen aan gewijd. Het mooie aan de voorstelling is dat het publiek niet passief toekijkt, maar wordt geactiveerd. Om niet alleen te beleven, maar ook mee te denken. Het publiek en uw leerlingen worden namelijk achteraf gevraagd zich uit te spreken als jury in een rechtszaak. Dit bleek bij alle scholieren heel goed aan te slaan.

De zaak is gecompliceerd. Aan elke oplossing zijn grote bezwaren verbonden. En toch moeten ze, nadat ze gedacht, getwijfeld en afgewogen hebben, tot een oordeel komen. Een bindend oordeel.

Het is voor de leerlingen een uitdaging om die strijd tussen gevoel en verstand aan te gaan. De beslotenheid van het theater blijkt bij uitstek de ruimte dit experiment. Na afloop van de voorstellingen wordt in de foyer druk nagepraat door scholieren onderling en met de docenten.

De Meervaart heeft voor deze voorstelling een lesbrief ontwikkeld, waarin het denken over het dilemma wordt aangezwengeld en kennis gemaakt kan worden met de verschillende standpunten en rollen die in voorstelling aan de orde komen. Wij horen graag of u daar gebruik van wilt maken!

Gepost op 9 november door:

Wendy Draaijer

In theater de Meervaart verzorg ik de jeugd- en jongerenprogrammering, voor alle educatie activiteiten zijn we te bereiken op nr. 020 410 77 64.

Posts
Wendy
Draaijer